ראיון עם מאסטרו יוליאן רחלין ועם עופר אמסלם, מנכ"ל התזמורת, לקראת העונה החדשה
ראיון עם מנהלנו המוזיקלי, מאסטרו יוליאן רחלין, ועם מנכ"ל הסימפונית ירושלים, עופר אמסלם

מאסטרו רחלין, מה נשמע? טוב שאנחנו מדברים. אולי נתחיל בכך שתספר לנו כיצד ניגשת לתכנון העונה הנוכחית?
"אנחנו ממשיכים השנה את התהליך בו התחלנו בשנה שעברה – לגדול ולהתפתח, לחדד ולהדגיש את הזהות המיוחדת של התזמורת. לתזמורת הסימפונית ירושלים יש בדי-אן-איי משהו עמוק: נכונות להתאמץ ולהתעלות מעל לכל הנסיבות. כל מי שעובד עם התזמורת מרגיש זאת: יש כאן תשוקה אדירה, רעב ורצון לכוון אל הרמות הגבוהות ביותר. הדבר מורגש בכל חזרה ואנחנו שואפים להגיש לקהל את האופי שלנו ואת מערכת היחסים המיוחדת שנרקמה ביני לבין הנגנים. יש הרבה תזמורות טובות, אבל הקונצרטים של התזמורת הסימפונית ירושלים הם שונים – יש בהם אנרגיה אחרת. זה משהו ייחודי. וזה הדבר העיקרי שעליו אנחנו עובדים - לבסס את הזהות שלנו, את החותם המוזיקלי שלנו, כך שכשאתה מדליק את הרדיו ונופל באקראיות על קונצרט שלנו, תאמר "וואו, הנה משהו באמת מיוחד". זו תכונה שמאפיינת את התזמורות הגדולות באמת."
"לשם הגשמת החזון הזה עקרוני ממש שהתזמורת תעבוד דרך קבע עם אמנים מהרמה הגבוהה ביותר וזה עמד לנגד עיניי כשתכננתי את העונה. המנצחים האורחים והסולנים שלנו העונה הם מהקליבר הגבוה ביותר ועובדים דרך קבע עם התזמורות הגדולות בעולם. חלקם אמנים מבוססים, כמו למשל לאונרד סלטקין ואחרים כישרונות צעירים שכוכבם אך דרך, כגון אדגר מורו או יוליה האגן, שהם שניהם צ'לנים צעירים. וגם הסיורים שלנו העונה – תשעה קונצרטים באולמות המרכזיים ביותר באירופה, עם סולנים מהשורה הראשונה כמו גוטייה קפוסון ואיוו פוגורליץ' - באים להמחיש שאנחנו חלק מהקהילה העולמית במובן הזה."
"כדי לעמוד במטרה הזו נדרש תהליך ארוך, אינסופי למעשה, של שיפור וחתירה למצוינות. לכן למשל, כמעט כל הקונצרטים העונה מבוצעים פעמיים או שלוש ואף יותר. בסופו של דבר, אנחנו עושים את כל זה בכדי שהקהל ידע וירגיש שהתזמורת הסימפונית ירושלים היא משהו ייחודי. וכדי שהמאזינים יוכלו לומר בגאווה שהם חלק מהמורשת הייחודית הזו".
ספר לנו קצת על התוכניות לעונה הקרובה
"אז כמובן שנמשיך להציע את הפרשנות שלנו ליצירות המופת הגדולות כגון תמונות בתערוכה או סימפוניות מאת צ'ייקובסקי, מהלר, ברהמס ושוסטקוביץ'."
השנה אני עתיד לחגוג את יום הולדתי ה-50 והחלטתי לתת לעצמי מתנה: לבצע סוף סוף סימפוניה של מהלר עם התזמורת. אז אנחנו עתידים לבצע את הסימפוניה הראשונה של מהלר, בקונצרט שבו אנגן גם את הקונצ'רטו המשולש של ברהמס ביחד עם שלושה מהחברים הקרובים ביותר שלי – בוריס ברובצין, אלכסיי וולודין ואדגר מורו. כאשר קיים קשר אנושי וחברי בין המנצח לבין הסולן זה מוסיף בעיני מימד נוסף, שונה, וקונצרט יום ההולדת הזה יכלול - לא רק חבר אחד, אלא שלושה חברים! - אז זה עתיד לנסוך על הקונצרט אווירה של חגיגה אמיתית. בוריס (ברובצין) הוא אחד הכנרים הגדולים בימינו, את אלכסיי שמענו בדיוק בסוף העונה הקודמת וכעת הוא יחזור לקונצרט הזה, ואדגר הוא צ'לן צרפתי יוצא מגדר הרגיל. בשל התפקיד התובעני שחיבר בטהובן לצ'לן, בעיניי רבים הקונצ'רטו הזה נחשב לקונצ'רטו הבלתי רשמי של בטהובן לצ'לו, אז לאדגר צפויה חוויה מהנה במיוחד. זו תוכנית יפהפייה".
ומה אתה יכול לספר על נבחרת האמנים שהרכבת לעונה הקרובה?
"צפויים לנו השנה סולנים מדהימים. למשל הפסנתרן דניס קוז'וחין, שהוא אחד הפסנתרנים המובילים בעולם ומשתף פעולה רק עם האומנים הטובים ביותר (קוזו'חין יגיע לתזמורת אחרי סיבוב רסיטלים קאמריים בצוותא עם הכנרת ג'נין יאנסן).
"המנצחים השנה גם הם מן השורה הראשונה. עומר מאיר ולבר, שפתח את העונה, הוא כמובן אחד המנצחים הפעילים והמסקרנים של השנים האחרונות. גם ג’ורג’ פהליבניאן הוא מנצח נפלא (חברת סוני קלאסיקל הוציאה לפני שנה הקלטה אבודה משנת 1995, שבה פהליבניאן מנצח על ביצוע לקונצ'רטו לצ'לו מאת אלגר עם התזמורת הפילהרמונית של לונדון והסולנית עפרה הר נוי – הערת העורך)."
"וכמובן יש את הקונצרט עם לאונרד סלטקין. לאמיתו של דבר צפויות לנו השנה שתי חגיגות יובל – לא רק יום ההולדת שלי, אלא גם חגיגת יום ההולדת של מאסטרו סלטקין. החברות שלנו נפרשת על פני 30 שנה והצלחתי לשכנע אותו לבוא ולחגוג את יום הולדתו ה-80 בירושלים. זו תהייה הופעתו הראשונה של סלטקין עם התזמורת הסימפונית ירושלים."
יהיה לנו קונצרט עם קיריל קראביטס – מנצח מעולה! ובקונצרט הזה ינגנו שתי סולניות מאוד מבוקשות בשנים האחרונות: הצ'לנית הצעירה יוליה האגן, שמנגנת ממש אך ורק עם תזמורות מן הרמה העילית בעולם; וארבלה שטיינבאכר, ששייכת באמת ל"קרם-דה-לה-קרם", לצמרת של הצמרת של הנגנים בעולם, ולאורך השנים היו לנו התנסויות מדהימות בהופעות המשותפות.
כל אלו הם עדות לכך שבהדרגה ובהתמדה אנחנו עולים מדרגה בשיעור הקומה של האומנים שבאים להתארח אצלנו. הצוות של התזמורת עמל בחריצות כדי לחשוף את האורחים עבור מי מהקהל שלנו שעדיין לא מכיר את האומנים הנהדרים האלו, ומי שרוצה להיווכח בעצמו, מוזמן לקרוא עליהם בגוגל..."
ואיך משתלבים בעשייה הזו מוזיקאים מקומיים?
"בדומה לשיתוף הפעולה הקרוב שהיה לנו עם הצ'לנית דניאל אקטע בעונה הקודמת, בנימין יוסופוב הוא סוג של גיבור מוזיקלי מקומי. יוסופוב הוא אחד הקולות המוזיקליים המובחנים בישראל, והוא זוכה להכרה נרחבת ברחבי העולם. בקונצרט הראשון שלי העונה נבצע את 'בקצב חגיגי' ובקונצרט האחרון שלי במהלך העונה ננגן את הקונצ'רטו לוויולה, בביצוע של אחת מנגניות הוויולה הגדולות של ימינו (את זה יוליאן אומר בחיוך, שכן שרה מקאלרבי, הסולנית בקונצ'רטו, היא בת זוגו והקונצ'רטו נכתב במיוחד עבור בני הזוג ונקרא 'אהבה טרנסצנדנטית')".
אני מסתכל על היצירות שנבצע העונה, ולצד היצירות המונומנטליות והמוכרות ישנן כמה יצירות פחות מוכרות, כמו הקונצ'רטו לכינור של גוביידולינה, אותו אתה עתיד לבצע בפברואר.
"חד משמעית. חשוב שהחוויה של הקהל לאורך העונה תהייה מגוונת, ושתהיינה תגליות והפתעות. אני אסיר תודה לצוות כולו – וגם למנצחים האורחים. אמנם יש לי את החזון שלי, אבל בה בעת אני פתוח להצעות של המנצחים האורחים ושמח כשהם מעלים רעיונות משלהם ליצירות חדשות שהם רוצים להכיר לקהל."
זו תקופה לא פשוטה, ואני בטוח שלאירועים של השנה האחרונה הייתה השפעה על תכנון העונה ובחירת האמנים. כיצד משפיעה המלחמה על בניית העונה?
"תראה, לסימפונית ירושלים יש את היכולת לקפוץ מעל הרים. אני לא אומר שהאיכות של התזמורת תשתנה מאליה, אבל מטבע הדברים זה מה שצפוי לקרות פשוט לאור האיכות של האמנים שהתזמורת עובדת עמם כיום על בסיס קבוע. מבחינתי הפן הזה הוא בעל חשיבות עליונה בתהליך שאנחנו עובדים עליו."
"לכן אני אסיר תודה לאמנים שמוכנים לבוא בימים כאלו. ברור שישנם כאלו שמבחינתם ישראל אינה חלק מרשימת המקומות שבהם מעוניינים לבקר. אנחנו חייבים לקבל את זה, ומשום כך על אחת כמה וכמה חשוב שזכור ושנדע להעריך את האמנים שכן הגיעו בעונה החולפת, מבלי ממש להבין האם באמת בטוח כאן או לא. אנחנו מוקירים תודה עמוקה לאמנים הללו."
"אני זוכר את זה מהביקור שלי בפילהרמונית בתקופת האינתיפאדה. זובין (מהטה) הסיע אותי לשדה בעצמו! זה בהחלט חריג אבל ישראל היא מקום שאי אפשר להשוות אותו למקומות אחרים. מבחינתי חשוב להביא לאנשים את בשורה המוזיקה בדיוק ברגעים של משבר, ולכן אני אסיר תודה לצוות שלנו - לעופר, למישה (גורפינקל, המתאם המוזיקלי שלנו) וסלבה (המפיק של התזמורת) – על כך שהצלחנו, למרות כל הבעיות, להרכיב ולהעמיד עונה כה נוצצת".
תודה יוליאן, נשמע מפעים ומסקרן. נתראה בחול המועד סוכות!
* * *
היי עופר. שוחחתי עם מאסטרו רחלין ונשמע שיש לו תוכניות גדולות עבור התזמורת.
"לכולנו. ההנהלה והצוות האמנותי רואים עין בעין, ומתפקידנו להבטיח שנצליח לממש את החזון המלהיב והייחודי הזה – תזמורת של העיר ירושלים במובן העמוק של המילה."
אז לצד הסדרה הקלאסית השנה יש לנו לא פחות מתשע סדרות נוספות.
"נכון. יש לנו השנה עשר סדרות שנבדלות זו מזו בגישה האמנותית, בסגנון, בקהל היעד ובסוג החוויה שהן מציגות. יש לנו סדרות מוזיקה פופולרית וסדרה של שירה בציבור, סדרות לגיל הצעיר וסדרות לגיל הזהב, סדרת מוזיקה יהודית וסדרה לשוחרי מוזיקה מעמיקים."
ממש פסיפס של צלילים.
"בדיוק. זה הרעיון. "פסיפס צלילים מושלם" הוא באמת המוטו של התזמורת כיום. תראה, אנחנו תזמורת של העיר ירושלים, ובשנים האחרונות אנחנו עושים מאמץ מיוחד כדי להבין מה המשמעות של המעמד המיוחד הזה. ירושלים היא עיר של כולם. באמת של כולם, בכל העולם. ולכן חשוב לנו לפתוח ולהזמין קהלים שונים, וקהילות מגוונות, ואנחנו עושים מאמצים כדי להגיע ללבבות ולפעמים ממש לאזורי המגורים של מגוון קהלים."
ספר לנו קצת על הסדרות השונות.
"הנה, אז למשל הסדרות השונות שלנו הן דוגמה לניסיון לפנות לקהלים שונים ולקרב אלינו אנשים משכבות שונות באוכלוסייה."
"במבט על הקהל הרחב התזמורת תשתף העונה פעולה עם המנצח חביב הקהל גיל שוחט בסדרה של 3 קונצרטים חוצי גבולות וסגנונות במסגרת הסדרה הגדולה של גיל שוחט. בסדרה יתארחו אמנים מן השורה הראשונה של עולם המוזיקה והתיאטרון בארץ ובהם פבלו רוזנברג, נתן דטנר ורוני דלומי."
"לחובבי המוזיקה הקלאסית אנחנו מציעים עוד שתי סדרות בחתך מעמיק (בנוסף על הסדרות של מאסטרו רחלין - הקלאסית והקאמרית): סדרת הרפתקאות ותגליות מוזיקליות של מאסטרו ליאון בוטשטיין וסדרה אחת ששמה במרכז את הפסנתר בקונצרטים מסוגים שונים ולא תמיד צפויים.
"התזמורת מקיימת במהלך השנה שתי סדרות של מעורבות קהילתית, אותן מוביל המנצח רוני פורת: סדרת קלאסי FUN היא סדרת הקונצרטים לכל המשפחה וסדרת שיח מנצח, שהיא סדרה של קונצרטים הנערכים בבוקר וזמינים במחיר מוזל במיוחד עבור בני גיל הזהב. הקונצרטים של רוני פורת יעסקו השנה בקשר שבין מוזיקה וסיפורים."
"יש לנו סדרה בשם שרים עם התזמורת, המוקדשת לזמר העברי לדורותיו, והיא מוגשת בהנחייתו של המעבד והמנצח אלדד שרים. בסדרה ייערכו 4 קונצרטים שיוקדשו לתחנות בולטות בסיפורה של המוזיקה הישראלית: לשירי הלהקות הצבאיות, למוזיקה של יוצאי חבורת "לול" והשפעתה על המוזיקה הישראלית, למוזיקה של דור שנות ה-70, עליו נמנים יוצרים כמו אהוד מנור, מתי כספי, שלמה גרוניך ואחרים, ולשיריו של אלדד שרים עצמו."
"במסגרת סדרת אופרה בסימפונית תשתתף התזמורת בשתי הפקות: מאדאם בטרפליי מאת פוצ'יני בהפקת האופרה הירושלמית והעטלף מאת י' שטראוס בהפקת הקשר הווקאלי וינה-תל אביב ("העטלף" נדחה בינתיים, מועד חדש יפורסם בקרוב). ונמשיך גם השנה בקונצרטים המשלבים בין מוזיקה יהודית למוזיקה קלאסית ואופרה."
"בסדרת המוזיקה היהודית יתארחו בתזמורת פייטנים וחזנים מן השורה הראשונה ובהם אלי יפה, קולין שחט, סיימון כהן ואחרים."
זה הרבה מאוד קונצרטים.
"כן. אנחנו עתידים לקיים השנה קרוב למאה קונצרטים, המתפרשים על לא פחות מעשר סדרות קונצרטים שונות וקונצרטים חד פעמיים. זה חסר תקדים בישראל. חשוב לנו גם לציין שהתזמורת רואה את תפקידה גם ברמה הארצית ולכן פעילותה יוצאת מגבולות ירושלים. בעונה הקרובה תתארח התזמורת גם בתל אביב, באר שבע, אשדוד, אופקים, אשקלון, הרצליה, חיפה, ראשון לציון, קריית מוצקין ופתח תקווה".
עופר, זה מלא עבודה..
"שאנחנו עושים באהבה ומכל הלב. באמת."
(ערך את הראיון: ערן זקס דומיניאנו)