טומומי נישימוטו
טומומי נישימוטו היא המנהלת האמנותית המכהנת והמנצחת הראשית של התזמורת הפילהרמונית אילומינ-ארט היפנית. בה בעת היא מכהנת כמנהלת המוזיקלית והמנצחת הראשית של התזמורת הקאמרית המלכותית, שהיא שותפה מוזיקלית של התזמורת הפילהרמונית היפנית, וכן מרצה אורחת במכללה למוזיקה באוסקה.
לנישימוטו הוענק תואר דוקטור של כבוד מאוניברסיטת מצומוטו לטכנאות שיניים, שמושבה בנאגאנו, והיא מכהנת גם כשגרירה של כבוד של העיר היראדו בנפת נגסקי וכשגרירה הבינלאומית הראשונה לתרבות מטעם אוסקה, שם, במכללה העירונית למוזיקה, למדה נישימוטו את לימודי התואר הראשון בהלחנה. לאחר שסיימה את לימודי התואר הראשון המשיכה ללימודים מתקדמים באופרה וניצוח תזמורות בקונסרבטוריון הממלכתי של סנקט פטרבורג ברוסיה. במהלך לימודיה זכתה בפרסים רבים, ובהם מלגת התמחות מהסוכנות לעניינים תרבותיים ופרס אידמיצו למוזיקה. בסיום לימודיה התמנתה ב-2004 למשרת מנהלת אמנותית ומנצחת ראשית בתזמורת הסימפונית הרוסית של מכון צ'ייקובסקי, תפקיד שכיהנה בו עד שנת 2007. כמו כן כיהנה כמנצחת אורחת ראשית באופרה והבלט האקדמיים הממלכתיים על שם מוסורגסקי בסנקט פטרבורג (2004–2006), כמנצחת אורחת ראשית בתזמורת הסימפונית הממלכתית של רוסיה (2010–2011) ועוד. למרות המוצא הזר שלה זכתה ברוסיה להצלחה מסחררת, ובין היתר ניצחה על התזמורת הסימפונית העירונית של מוסקבה, על התזמורת הפילהרמונית הרוסית ועוד.
נישימוטו הופיעה בפסטיבלים רבים בכל רחבי מזרח אירופה, ובהם פסטיבל הקיץ של ספליט, פסטיבל הקיץ של דוברובניק, הפרומז של פראג ופסטיבל המוזיקה של וילנה. את הקריירה המוזיקלית במערב אירופה החלה בהופעה מוצלחת במיוחד במסגרת קונצרט מנויים של תזמורת ברוקנר בלינץ ובקונצרט שבו ניצחה על התזמורת הפילהרמונית של מונטה קרלו במונקו. מאז התרחבה הפעילות שלה באירופה במידה ניכרת, והיא ניצחה גם על קונצרט פתיחת העונה של התזמורת הפילהרמונית של בודפשט, על התזמורת הפילהרמונית הרומנית הממלכתית ע"ש אנסקו, על התזמורת הקאמרית הליטאית, התזמורת הפילהרמונית הלאומית של ליטא, התזמורת הפילהרמונית הבריטית המלכותית, התזמורת הלטבית הסימפונית הלאומית, התזמורת הסימפונית הלאומית של ביילרוס ורבות אחרות.
ב-2010 ערכה את הופעת הבכורה הראשונה שלה באמריקה כאשר ניצחה על התזמורת הסימפונית האמריקנית בקרנגי הול שבניו יורק, הופעה שזכתה לשבחים רבים. בעקבותיה הוזמנה באופן סדיר למן 2011 לנצח על התזמורת הפילהרמונית של ווסטצ'סטר. ב-2014 הופיעה לראשונה בדרום אמריקה והופיעה בפרו, בברזיל ובאקוודור.
נישימוטו זוכה להערכה רבה גם כמנצחת אופרה ובין היתר הובילה הפקות מצליחות בבית האופרה הממלכתי של הונגריה, באופרה הממלכתית של פראג ובתיאטרון הלאומי לאופרה ובלט באודסה.
ב-2013 הוזמנה נישימוטו לפסטיבל המוזיקה של הוותיקן, שם ניצחה במסגרת מיסת הקרדינל על רסטורציה של המזמורים הגרגוריאניים שהיוו את הבסיס ל"אוראטיו" – המזמורים והתפילות ששימשו את ה"נוצרים בסתר" היפניים (הקקורה קרישיטן). ביצוע זה היה הפעם הראשונה ב-455 שנה שמזמורים סודיים אלו נשמעו בפומבי, והקונצרט זכה לשבחים נלהבים. בעקבות הקונצרט העניק לה הוותיקן בשנה לאחר מכן את אות "פונדציונה פרו מוסיקה א ארטה סקרה" על תרומתה וכישרונה האמנותי, ובכך הייתה לזוכה הצעירה אי פעם בעיטור זה. מאז נישימוטו מוזמנת לקחת חלק בפסטיבל מדי שנה.
קונצרט השחזור בוותיקן לא נולד בחלל ריק. ניצוח על קונצרטים היסטוריים מהווה חלק חשוב מהפעילות האמנותית של נישימוטו. במסגרת קונצרטים אלו ניצחה בין השאר על קונצרט שציין 1300 שנה מאז נוסדה העיר הייג'ו קיו כעיר הבירה של יפן בתקופת נארה; על קונצרט שציין 1200 שנה להתיישבות בהר קויאסאן; על חנוכת אולם הקונצרטים החדש בעיר ל'אקווילה באיטליה, שנבנה במקומו של אולם שנחרב ברעידת אדמה קשה; על קונצרט לציון 120 שנה ליחסים הדיפלומטיים בין ברזיל ויפן ועל קונצרטים רבים נוספים.
ביפן עצמה הופיעה נישימוטו כממנצחת אורחת עם מרבית התזמורות המרכזיות. היא גם הייתה מעורבת בפעילויות מוזיקליות ניסיוניות כגון שילוב של אופרה ותרבות יפנית וביצועי רסטורציה לשירי מינ'-יו יפניים מסורתיים נשכחים. בשנים האחרונות הייתה מעורבת בהפקות שמשלבות אופרה ותיאטרון יפני מסורתי, כגון הפקה של מאדאם בטרפליי (פוצ'יני) שנערכה בקיוטו מינאמיזה ובשינבאשי אנבוג'ו, אשר הסתמכה על יסודות ייחודיים בגישה הבימתית של תיאטרון הקבוקי היפני. בתוך כך במהלך הופעותיה בעולם סייעה ההפקה לקדם ולחשוף אלמנטים של התרבות היפנית שלא זוכים לחשיפה באורח תדיר.
ב-2004 נבחרה נישימוטו על ידי מגזין "ניוזוויק יפן" כאחת מ-100 האנשים היפנים המכובדים ביותר, והופיעה מטעם ממשלת יפן בתשדירי טלוויזיה שנועדו לקדם את ועידות ה-G7 שנערכו באלמאו ב-2015 ובאיסה-שימא ב-2016, וכן הופיעה כאשת תרבות הפעילה על הבמה העולמית במגזין יח"צ רשמי באנגלית שפרסמה ממשלת יפן תחת הכותרת "אנו טומודאצ'י – מהדורת קיץ".
מעבר לפעילותה המוזיקלית, נישימוטו נבחרה ב-2007 ל"מנהיגה עולמית צעירה" על ידי הפורום הכלכלי העולמי שמושבו בדאבוס. ב-2012 השלימה את תכנית מנהלי החינוך היוקרתית של בית ספר הארוורד קנדי כעמיתה במלגה מלאה. נישימוטו ממשיכה לצבור הכרה ומוניטין בינלאומיים בזכות פעילותה והופעותיה ברחבי העולם.
-.