אודות

התזמורת

התזמורת הסימפונית ירושלים

יוליאן רחלין, מנהל מוסיקלי

1

התזמורת הסימפונית ירושלים, שפתחה לא מכבר את עונתה ה-87, נוסדה בסוף שנות השלושים של המאה העשרים כתזמורת של שרות השידור המנדטורי בפלשתינה. עם קום המדינה הייתה התזמורת לתזמורת  הרדיו הארצית, ונודעה בשם "תזמורת קול ישראל". בשנות השבעים הורחבה התזמורת והייתה ל"תזמורת הסימפונית ירושלים, רשות השידור", וכיום היא קרויה "התזמורת הסימפונית ירושלים". כתזמורת רדיו, מרבית הקונצרטים הוקלטו ושודרו בקול המוסיקה מאולם הבית של התזמורת – אולם הנרי קראון בתיאטרון ירושלים.
.

המנהל המוסיקלי של התזמורת הוא מאסטרו יוליאן רחלין. מיום היווסדה היו לתזמורת תשעה מנהלים מוסיקליים: מנדי רודן, לוקאס פוס, גארי ברתיני, לורנס פוסטר, דוד שלון, לאון בוטשטיין, פרדריק שאזלן, סטיבן סלואן ויוליאן רחלין.
.

רפרטואר התזמורת מהווה שילוב רחב-יריעה בין יצירות המופת של העבר וההווה, החל מיצירות הבארוק והתקופה הקלאסית, דרך היצירות הגדולות של התקופה הרומנטית ועד ליצירות המלהיבות ביותר שנכתבו בזמננו, ביניהן יצירות המבוצעות לראשונה בישראל. התזמורת הסימפונית ירושלים הייתה הראשונה שביצעה בארץ את יצירותיהם של סופיה גוביידולינה, הנרי דוטייה, אלפרד שניטקה ואחרים. בה בעת טיפחה התזמורת מאז ומתמיד מלחינים ישראליים, הן על ידי הזמנת יצירות והן על ידי ביצוען. במהלך השנים אירחה התזמורת את גדולי המוסיקאים בארץ ובעולם, ביניהם: אוטו קלמפרר, איגור סטרווינסקי, ארתור רובינשטיין, יהודי מנוחין, איגור מרקביץ', מסטיסלב רוסטרופוביץ', פבלו קזאלס, הנריק שרינג, אייזק שטרן, רדו לופו, כריסטה לודוויג, מרתה ארחריץ', יו יו מא, פייר בולז, נביל מארינר, ז'ן-פייר רמפל, חוסה קרראס, טביאה צימרמן ויפים ברונפמן.
.
.
בין היצירות שביצעה התזמורת בבכורה עולמית: האופרה דויד מאת דריוס מיו (1954); הקנטטה אברהם ויצחק מאת איגור סטרווינסקי, בניצוחו של רוברט קראפט (1964); והיצירה שבעת שערי ירושלים מאת קז'ישטוף פנדרצקי בניצוחו של לורין מאזל, אשר חוברה לרגל חגיגות ה- 3000 של ירושלים (1999). קונצרט זה היה מפעל משותף עם תזמורת רדיו בוואריה.
.
במהלך השנים קיימה התזמורת בגאווה את פסטיבל הליטורגיקה, אותו ייסד גארי ברתיני. הפסטיבל התקיים בחדשי החורף וכלל רפרטואר מוסיקלי של שלוש הדתות המונותאיסטיות. כיום משולב הפסטיבל כסדרה עצמאית בתכנית הקונצרטים השוטפת.
.
התזמורת מוזמנת לעתים תכופות לסיורי קונצרטים ברחבי העולם, והופיעה באולמות היוקרתיים ביותר, ובהם קרנגי הול בניו יורק, אולם המוזיקפריין בווינה, אולם הפילהרמוני בקלן ואולמות הקונצרטים המרכזיים בדיסלדורף, בפרנקפורט ובלוצרן. בפברואר 2015 ביצעה התזמורת את הסימפוניה מס' 13, באבי יאר, מאת שוסטקוביץ' באירוע שערך ארגון יונסקו בפריז לציון 70 שנה לשחרור אושוויץ. בחודש אוגוסט 2015 ערכה התזמורת סיור מוצלח בברזיל עם מאסטרו שאזלן והסולן איתמר זורמן. בחודש ינואר 2016 סיירה התזמורת בארה"ב ולקראת סופה של אותה שנה ערכה ביקור ביפן. בחודש יוני 2009 ביצעה התזמורת את האורטוריה אליהו (מנדלסון) בקונצרט הסיום של פסטיבל באך השנתי בלייפציג וזכתה לביקורות נלהבות. בשנת 2021 הייתה התזמורת הסימפונית ירושלים לתזמורת הישראלית הראשונה שהופיעה בדובאי, איחוד האמירויות הערביות, בנוסף לסיור מוצלח בגרמניה.
.
 
התזמורת נתמכת ע"י משרד התרבות והספורט ועיריית ירושלים.