fbpx

טביאה צימרמן

0
טביאה צימרמן, ויולה

לאחר שכיהנה כאמנית הבית של תזמורות ויימאר, לוקסמבורג, המבורג והתזמורת הסימפונית של במברג, כיהנה צימרמן בשתי העונות האחרונות כאמנית הבית של אנסמבל רזוננץ מהמבורג, והופיעה עמו בלייצהאלה בעיר, בקונצרטהאוז בווינה ובאולם הפילהרמוני בקלן. שיתוף הפעולה כלל, בין היתר, ביצוע בכורה ליצירה מאת המלחין הגרמני אנו פופה.

אחד משיאי העונה הנוכחית נרשם בחודש נובמבר האחרון, כאשר בצוותא עם עמיתיה גארת' נוקס, אנטואן טמסטיט ורוזלינד ונטריס, שבה צימרמן שבה לווויגמור הול שבלונדון, שם הופיעה במסגרת "יום הוויולה" –- סדרה של שלושה קונצרטים שהתחקתה אחר ההיסטוריה של הכלי למן הבארוק ועד ימינו.

כסולנית מופיעה צימרמן עם התזמורות החשובות בעולם, ובמקביל היא מרבה לנגן בקונצרטים קאמריים עם אמנים אחרים, ובהם נגן האבוב היינץ הוליגר, הצ`לן סטיבן איסרליס ועוד. הרביעייה הקאמרית שבה חברה צימרמן, רביעיית ארקאנטו, סיירה בשנים האחרונות ברחבי העולם והופיעה באולמות היוקרתיים ביותר ובהם קרנגי הול בניו יורק, פאלאו דה לה מוסיקה בברצלונה, אולם הקונצרטחבאו באמסטרדם, תאטר דו שטלט והסיטה דה לה מוזיק בפריז, אולם הפילהרמוני של ברלין והקונצרטהאוז בווינה. הרביעייה הקליטה כמה אלבומים עבור חברת הרמוניה מונדי, ובהם מוזיקה מאת ברטוק, ברהמס, רוול, דוטייה, דביסי ושוברט.

תקליטורים אלו של הרביעייה מצטרפים לשורה ארוכה בת למעלה מ-50 תקליטורים שהקליטה צימרמן עבור החברות המובילות בעולם, ובהן אי-אמ-איי, טלדק, ודויטשה גרמופון. גישתה להקלטה מקורית ומסקרנת; ב-2013, במסגרת ציון יובל למותו של הינדמית, הקליטה צימרמן עבור חברת מיריוס קלאסיקס את גוף העבודות המלא של הינדמית לוויולה וזכתה לשבחים רבים. לפרוייקט זה קדמו שני תקליטורים במיריוס קלאסיקס: תקליטור ובו מבצעת צימרמן, בצוותא יחד עם הפסנתרן קיריל גרשטיין, סונטות מאת ברהמס, וייטאן וקלרק, ותקליטור ובו ביצועי סולו ליצירות מאת רגר ובאך. לפני כמה שנים הוציאה לאור חברת ארס מוסיקי תקליטור שהוקלט בבית בטהובן בבון, ובו מנגנת צימרמן על הוויולה שהיתה שייכת לבטהובן עצמו.

צימרמן השפיעה על גדולי המלחינים בימינו, שרבים מהם בחרו לחבר יצירות לוויולה, וביצעה ביצועי-בכורה ליצירות רבות, שהפכו לחלק מן הרפרטואר הקונצרטנטי. ב-1994 ביצעה בביצוע בכורה את הסונטה לוויולה סולו שכתב ליגטי במיוחד בשבילה. בין היצירות הנוספות שביצעה לראשונה: רצ'יצנטו לוויולה ותזמורת מאת הוליגר, קונצ'רטו לוויולה מאת וולפגנג ריהם, לילות פסחא מאת פרנק מיכאל בייר וכן את הקונצ'רטו הכפול של ברונו מנטובאני, שאותו ביצעה עם אנטואן טמסטיט.

הישגיה ותרומותיה בתחום המוזיקה הקנו לה פרסים ואותות כבוד רבים, ובהם פרסים חשובים בגרמניה, כגון פאס הינדמית של העיר האנאו, פרסי המוזיקה של פרנקפורט, של מדינת הסה ושל פסטיבל ריינגאו, ופרסים בינלאומיים כגון הפרס הבינלאומי של ה"אקדמיה קיג'אנה" למוזיקה בסיינה. צימרמן היא חברת ועד בקרן הינדמית בבלונאי שבשווייץ והיא שגרירה של הקרן הגרמנית למען הוספיסים לילדים. ב-2013 התמנתה צימרמן לראש הוועד בבית בטהובן בעיר בון, ובינואר השנה (2015) נערך שם "שבוע בטהובן" בניהולה, תחת הכותרת "פוגאטו".
היא החלה ללמוד נגינה בוויולה בגיל שלוש, ובגיל חמש החלה בלימודי פסנתר. בגיל 13 למדה ויולה אצל אולריך קוך בקונסרבטוריון של פרייבורג ומשם התקדמה ללימודים באוניברסיטת מוצרטיאום בזלצבורג. כבר בתקופת לימודיה הגיעה צימרמן להישגים מרשימים, כשזכתה בפרסים הראשונים בתחרות הבינלאומית בז'נווה ב-1982, בתחרות "מוריס וייה" בפריז ב-1983 ובתחרות בודפשט ב-1984. בעקבות זכייתה בתחרות "וייה", קיבלה כחלק מן הפרס ויולה מעשה-ידיו של אטיין ואטלו, מגדולי בוני הכינורות בזמננו. בוויולה זו היא מנגנת במסעות הקונצרטים שלה ברחבי העולם עד היום.

מאז 2002 צימרמן היא פרופסור לוויולה ולמוזיקה קאמרית באקדמיה למוזיקה על שם הנס אייזלר בברלין, שם היא מתגוררת עם שלושת ילדיה. לפני כן נמנתה עם סגל המורים באקדמיה למוזיקה של זאארבריקן (1987-1989) ובקונסרבטוריון של פרנקפורט (1994-2002).

טביאה צימרמן היא אלמנתו של דוד שלון, שהיה המנהל המוזיקלי של התזמורת הסימפונית ירושלים, רשות השידור. לזוג נולדו שני ילדים – יובל ויהונתן.